Indemnització per a una clínica veterinària desprestigiada a través d’internet

Autor: Ana Huguet Canalís

El Jutjat de Primera Instància núm. 7 de Santander ha dictat una sentència estimant la demanda presentada per tres veterinaris d’una clínica.

La sentència condemna un exclient a pagar una indemnització de gairebé 35.000 euros per haver orquestrat una campanya de desprestigi professional en xarxes socials que va tenir com a conseqüència una disminució d’ingressos econòmics. També es condemna que “cessi en la intromissió il·legítima del dret a l’honor dels demandants”, així com que, “de les instruccions precises i, en el seu cas, l’autorització a Google, a retirar les afirmacions amb continguts injuriosos, calumniosos i amenaçadors proferides pel demandat, els seus familiars, amics i companys de feina en la pàgina web de la clínica”.

L’autor dels fets ja havia estat condemnat en la via penal per un delicte lleu d’amenaces contra els veterinaris, ja que havia comparegut a la clínica veterinària, després d’haver-la visitat amb el seu gos, reclamant el full de reclamacions i la devolució dels cinquanta-cinc euros pagats per un diagnòstic erroni. Al negar-li la devolució dels diners, va manifestar: “Sabreu el que és bo, us enfonsaré, us faré pols a les xarxes socials.” Com a conseqüència d’això va aparèixer una ressenya negativa a la pàgina web Google My Business sobre l’esmentada clínica, i van continuar, dies després, més ressenyes negatives per part de familiars, amics i companys de feina del condemnat.

A la sentència manifesta: “En els mesos posteriors de proferir l’amenaça, es van publicar trenta-tres opinions molt negatives de la clínica veterinària dels actors, quan la mitjana normal de publicacions és d’unes cinc ressenyes mensuals.” .AD

Per al jutge la campanya està dirigida exclusivament a “afectar negativament el seu prestigi professional públic, tant en l’aspecte de la pròpia estimació personal com en el de la consideració aliena, constituint una extralimitació del dret de llibertat d’expressió”. Com a conseqüència de l’anterior es van ocasionar unes pèrdues econòmiques de 38.773 euros a la clínica. La sentència crea un precedent molt interessant per a aquest tipus de campanyes de desprestigi professional.

Vist el panorama actual, en el cas que vosaltres us trobeu en una situació similar, us aconsellem que poseu el vostre cas en mans d’un advocat que pugui informar-vos i defensar els vostres drets adequadament.

Publicado en el diari El Segre: Accede