Anul·lat l’impost sobre begudes ensucrades envasades

Anul·lat l’impost sobre begudes ensucrades envasades

 

Fa dos anys i molt a prop d’aquestes dates publicàvem un article en aquest mateix diari en el qual informàvem els nostres lectors d’un nou impost aprovat per la Generalitat de Catalunya per finançar les seues arques: l’Impost sobre Begudes Ensucrades Envasades (d’ara endavant, IBEE).

Avui tornem a dedicar unes línies a aquest impost a causa que aquest mes la secció segona de la sala del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (d’ara endavant, TSJC) va decidir anul·lar el decret que el regula.

Van ser diverses patronals del sector de l’alimentació i les begudes (la Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentació i Begudes, l’Associació Espanyola de Distribuïdors d’Autoservei i Supermercats, l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució, entre d’altres) que van presentar un recurs al TSJC en què sol·licitaven la nul·litat de l’esmentat impost.

Entre altres motius, al·legaven que l’impost no estava justificat, que va ser precipitat al no haver-se realitzat les consultes oportunes, que vulnerava la unitat de mercat al superposar-se a altres impostos com l’IVA i que representava una mostra de falta de seguretat jurídica.

Si bé el TSJC no va entrar a valorar els arguments adduïts per les associacions empresarials recurrents, sí que va acabar anul·lant de ple dret el decret autonòmic per un tema de tramitació, ja que va considerar que “l’administració va prescindir de tràmits essencials de consulta, audiència i informació pública”. En resum, la sentència es va centrar en la manca de transparència per anul·lar l’impost.

D’aquesta manera, la resolució podria arribar a reduir el preu de refrescos, sucs, begudes isotòniques, de te i cafè, begudes vegetals i aigües amb sabor que des de fa un parell d’anys van patir un encariment per al consumidor amb l’entrada en vigor de l’impost, l’1 de maig del 2017.

No obstant, s’ha de tenir en compte que la sentència es pot recórrer i, si el Parlament de Catalunya decidís presentar-hi recurs, potser s’ha de continuar pagant el gravamen fins que aquest fos desestimat. Per la seua banda, la Generalitat afirma que l’impost continua vigent i que s’ha de seguir pagant.

Com deuen recordar, la mesura s’adoptava per tal de desincentivar el consum de begudes ensucrades i d’aquesta manera millorar la salut de la població reduint el risc de tenir sobrepès i obesitat, malalties com la diabetis, etc.

Segons indica un estudi de la Universitat Internacional de Catalunya que es va publicar el gener d’aquest any, l’impost ha reduït un 2 per cent el consum de sucre a Catalunya des que es va implantar.

Quant a la recaptació aconseguida per l’IBAE, val a esmentar que entre els mesos de maig i desembre del 2017 va recaptar 22,7 milions i, el seu primer any complet, el 2018, es van recaptar 41,9 milions d’euros. El 2019, des del gener fins al març, 8,4 milions d’euros més. Així doncs, des que va entrar en vigor, l’IBAE ha aconseguit recaptar un total de 73 milions d’euros.

Vist el panorama actual, i en el cas que tingueu alguna qüestió sobre aquest tema, us recomanem que contacteu amb un especialista que us assessori i pugui defensar els vostres drets.