Anul·len dos assegurances de vida de prima única vinculades a préstecs hipotecaris

Recentment, dos sentències emeses pels tribunals a la capital catalana han generat un interès significatiu en l’àmbit legal i financer. Aquestes sentències han anul·lat dos assegurances de vida de prima única vinculades a préstecs hipotecaris atorgats per una entitat bancària.

En tots dos casos es tractava de parelles que buscaven finançament per adquirir un habitatge. L’entitat els oferia un contracte hipotecari en el qual explicaven que no pagarien més interessos si contractaven una assegurança de vida amb una prima única d’uns 20 anys de durada. Amb el temps, els prestataris s’adonaven que la prima única de l’assegurança era més gran que el préstec i el seu cost a més s’afegia al finançament prestat.

Els demandants van sol·licitar la nul·litat del contracte al·legant que aquestes assegurances s’havien imposat de manera il·legal com a part de la condició per a l’aprovació dels seus préstecs hipotecaris.

El tribunal de Barcelona va decidir a favor dels demandants, i va declarar que les assegurances de vida no haurien d’haver estat vinculades obligatòriament als préstecs hipotecaris i va condemnar l’entitat bancària a tornar la prima no consumida i els interessos no cobrats.

La base legal de l’anul·lació d’aquestes assegurances de vida vinculades a préstecs hipotecaris es fonamenta en diversos arguments clau. En primer lloc, per falta de transparència, això és, que els consumidors no havien rebut informació suficient i transparent sobre la relació entre l’assegurança de vida i el préstec hipotecari. Aquesta falta de transparència va ser considerada com una infracció de la normativa de protecció del consumidor. En segon lloc, la falta de llibertat d’elecció, ja que els consumidors han de tenir el dret de triar lliurement els seus proveïdors d’assegurances. Vincular l’assegurança de vida a l’aprovació d’un préstec hipotecari limita aquesta llibertat d’elecció i es considera una pràctica il·legal. I finalment, els tribunals també van assenyalar que les assegurances de vida vinculades a préstecs hipotecaris sovint inclouen comissions i despeses addicionals que no són transparents per als consumidors i que poden representar un augment significatiu en el cost total del préstec.

Aquestes sentències tenen implicacions significatives per als consumidors, ja que estableixen un precedent important a l’emfatitzar la necessitat de transparència en les relacions financeres. Els consumidors tenen dret a comprendre completament les implicacions financeres dels productes que adquireixen. A més a més, aquestes sentències poden donar lloc a reclamacions similars per part d’altres consumidors que hagin adquirit assegurances de vida vinculades a préstecs hipotecaris de manera similar. Per a les entitats financeres, aquestes sentències ressalten la importància de complir les regulacions i garantir la transparència en les seues pràctiques comercials. L’incompliment d’aquestes normatives pot donar com a resultat sancions financeres i danys a la reputació de la institució financera.

Vist el panorama actual, i en el suposat cas que us trobeu en una situació similar, us aconsellem que contracteu els serveis d’un advocat que pugui assessorar-vos i defensar els vostres drets adequadament. Us recordem que a Huguet Ostáriz Abogados comptem amb una llarga experiència defensant els drets dels nostres clients, i els nostres casos d’èxit ens avalen.

 

Article publicat per Ana Huguet en el Diari El Segre, premi aquí per accedir.