Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Contra la Dona

Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Contra la Dona

 

El dia 25 de novembre es va commemorar el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona aprovat el 17 de novembre del 1999 per l’Assemblea General de les Nacions Unides.

En el passat la nostra societat, encara que coneixia l’existència de situacions de maltractament a la dona, “mirava cap a una altra banda”. Situacions de violència per raó de gènere eren ocultades i silenciades (malgrat ser conegudes per familiars, amics, veïns, etc). Sense gairebé suport social ni institucional, la dona víctima de maltractaments es veia abocada a patir i “tolerar” el que per desgràcia li tocava viure. Generalment s’entenia que era una qüestió que havia de quedar dins de l’àmbit privat i familiar.

Fins a finals dels anys 90 no es va prendre consciència que hi havia una necessitat imperiosa que obligava a actuar per combatre aquest tipus de delictes. Com a resposta a aquest clam, el 28 de desembre del 2004 es va aprovar una llei específica contra la violència de gènere, concretament la Llei Orgànica de Mesures de Protecció d’Integral contra la Violència de Gènere. Per a la normativa constitueix violència de gènere la violència física, psicològica i sexual, així com les amenaces, coaccions i les privacions arbitràries de la llibertat. Com a conseqüència, a més, van nàixer els Jutjats especialitzats en violència contra la dona, i també la Fiscalia contra la violència contra la dona.

L’any 2017 es va aprovar un pacte d’Estat contra la violència de gènere que pretén implantar diverses mesures per a la lluita contra aquesta xacra. Entre les mesures es contempla l’ampliació del concepte de violència de gènere a totes les formes de violència contra les dones partint del Conveni d’Istanbul. Aquesta ampliació comportaria que es considerés víctimes d’aquest tipus de violència les dones que han patit agressions sexuals o han estat assassinades per homes amb els quals no mantenien cap relació sentimental.

En el que va d’any les víctimes ascendeixen 52 dones, segons l’últim balanç del ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat. Val a destacar d’aquestes dades que de les 52 víctimes mortals esdevingudes aquest any, 41 no havia interposat mai cap tipus de denúncia prèvia. L’any 2008 va ser el que, desgraciadament, va representar el repunt més important registrat que hi ha hagut en víctimes mortals, concretament 76 dones. El juny del 2019, i amb l’assassinat d’Ana Lucía da Silva, es va arribar a la víctima mortal número 1.000 des que n’hi ha registres oficials (any 2003).

Cal recordar el número de telèfon 016 d’atenció a les víctimes de violència de gènere, al qual les dones afectades poden trucar gratuïtament les 24 hores del dia i sense que aquest número quedi registrat a la factura de telèfon. A més, s’atenen les trucades en diferents idiomes.

Finalment, cal agrair els serveis i la dedicació que nombrosos representants de sectors professionals i institucions ofereixen a les víctimes d’aquests delictes (jutges, fiscals, policia, advocats i en especial advocats del torn d’ofici d’assistència a la víctima de violència de gènere, psicòlegs, educadors socials, etc).

Vist el panorama actual, i en el cas que us vegeu afectats/des per una situació similar, us aconsellem que poseu el vostre cas en mans d’un advocat que pugui assessorar-vos i defensar els vostres drets.

 

Share This