Sentència del TJUE: nova perspectiva sobre l’IRPH en hipoteques

La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) emesa el 13 de juliol del 2023 ha generat un gran enrenou al sector hipotecari i ha plantejat importants qüestionaments sobre la validesa i transparència de les clàusules referents a l’índex de referència de préstecs hipotecaris (IRPH). La resolució ha estat vista com un pas endavant en la lluita contra les que alguns consideren clàusules abusives i poc clares en els contractes hipotecaris. L’IRPH és un índex utilitzat per algunes entitats financeres com a referència per calcular els interessos de les hipoteques.

Des de fa temps, ha estat objecte de controvèrsia a causa del seu comportament en comparació amb altres índexs, com l’euríbor, que ha tendit a ser més favorable per als prestataris. Molts consumidors han expressat la seua preocupació per la possible falta de transparència i equitat en l’ús de l’IRPH als contractes hipotecaris.El TJUE, en la seua sentència, no declara que l’IRPH en si mateix sigui abusiu, però destaca la importància de la transparència i la informació proporcionada als consumidors sobre el funcionament d’aquest índex. S’estableix que els tribunals nacionals han d’analitzar si els contractes hipotecaris que inclouen l’IRPH van proporcionar als consumidors informació clara i comprensible sobre el seu abast i funcionament.

La sentència del TJUE ofereix una oportunitat per als consumidors que tinguin hipoteques referenciades a l’IRPH i que considerin que no se’ls va proporcionar informació adequada i transparent. Aquells que se sentin afectats per la possible falta de claredat als seus contractes podran plantejar reclamacions i buscar assessorament legal per avaluar les seues opcions.Les associacions de consumidors han acollit la sentència amb satisfacció, considerant-la com una victòria per als drets dels consumidors. Han instat els afectats a no quedar-se de braços plegats i a explorar la possibilitat de presentar reclamacions i exigir compensació si consideren que han estat perjudicats per les clàusules referents a l’IRPH.Per una altra banda, les entitats financeres s’enfronten ara a una pressió més gran i escrutini en relació amb els seus contractes hipotecaris que contenen l’IRPH.

Hi ha la possibilitat que hagin de revisar la seua posició i oferir solucions als clients afectats, així com ajustar les seues polítiques pel que fa a la transparència i la informació proporcionada en futures hipoteques.Si bé és cert que la sentència del TJUE ha obert un nou capítol en la controvèrsia sobre aquest índex hipotecari, les interpretacions que fins ara hem obtingut del Tribunal Suprem ens insten a ser prudents i mantenir la cautela abans d’esperar un canvi de doctrina per part de l’esmentat òrgan. Per tant, seria aconsellable esperar i avaluar com les audiències provincials acullen la sentència europea abans d’encoratjar els consumidors a emprendre accions legals.Vist el panorama actual, i en el supòsit que us trobeu en una situació similar, us aconsellem que contracteu els serveis d’un advocat que pugui assessorar-vos i defensar els vostres drets adequadament. Us recordem que a Huguet Ostáriz Abogados comptem amb una llarga experiència a defensar els drets dels nostres clients, avalant-nos els nostres casos d’èxit.

Article publicat per Ana Huguet en el Diari El Segre, premi aquí per accedir.