Un jutge anul·la la clàusula d’IRPH i deixa la hipoteca sense interessos

L’Audiència Provincial de Toledo dicta una sentència que suposa una important novetat en la jurisprudència sobre l’IRPH. La resolució resulta totalment favorable al consumidor, ja que, a banda de suposar la declaració de nul·litat de l’IRPH, per abusiu, acaba deixant sense cap remuneració el préstec concedit. És a dir, es reconeix que un préstec d’aquest tipus pot perdurar sense cap tipus d’interès. Es tractaria, per tant, d’un préstec que com a conseqüència de la sentència esdevé gratuït.

La resolució ha estat dictada després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que va venir a delegar als jutges nacionals la determinació en cada cas concret de la nul·litat de la clàusula de l’IRPH contingudes als contractes de préstec, per abusiu.

A partir de la sentència dictada pel TJUE s’han dictat sentències de contingut divers tant als jutjats de primera instància com a les Audiències Provincials. S’hi recullen tendències que van des de les que donen la raó al consumidor procedint a anul·lar, per abusiu, l’IRPH que ve a ser substituït per l’euríbor, fins als que substitueixen l’IRPH caixes per l’IRPH entitats.

Dins de la primera línia es troba el Jutjat de Primera Instància núm. 6 de Lleida. La diferència entre uns casos i d’altres és substancial, ja que en el cas que se substitueixi per l’euríbor la suma a tornar al consumidor és més elevada que si se substitueix per l’IRPH entitats.

No obstant això, la resolució que resulta més beneficiosa per al consumidor de les que s’han dictat fins ara és la de l’Audiència Provincial de Toledo, ja que la conseqüència de la declaració de nul·litat, per abusiu, de la clàusula de l’IRPH és que queda anul·lada tota previsió de remuneratòria del préstec, que esdevé gratuït.

Per tant, en aquest últim cas, l’Audiència Provincial de Toledo no substitueix l’índex IRPH anul·lat per cap altre.

La presidenta de l’Associació d’Usuaris Financers (ASUFIN), Patricia Suarez, considera just que els procediments d’IRPH “es concloguin amb préstecs sense remunerar, altrament, no hi ha efecte dissuasiu per a l’entitat, tal com estableix la Directiva Europea sobre clàusules abusives als contractes amb els consumidors”.

Amb aquesta nova resolució judicial s’acumulen un total de 41 sentències que s’han pronunciat sobre l’IRPH des que va ser dictada la sentència del TJUE, resultant entre aquestes 27 de favorables al consumidor.

Vist el panorama actual, i en el cas que us trobeu en una situació similar, us aconsellem que contracteu els serveis d’un advocat especialista que pugui assessorar-vos i defensar els vostres drets adequadament.