Un jutge reconeix en sentència el “vincle afectiu” de les mascotes

El jutge del Jutjat de Primera Instància número 11 de Madrid ha dictat una sentència pionera i de gran importància per al món dels animals de companyia, en què acorda la tinença compartida d’una mascota després de la ruptura sentimental d’una parella. Aquesta havia conviscut durant poc més d’un any, i el propietari del gos era només un d’ells. Una vegada separats el que no era el titular va sol·licitar judicialment poder mantenir l’estreta relació que fins aquell moment havien tingut.La part nova és l’argumentació de la sentència, ja que descosifica l’animal i el considera no només un ésser vivent, sinó també sentent, entenent que “la mera titularitat formal de l’animal, sigui com a propietari o adoptant, no pot prevaler” sobre l’afecte del demandant.

Per al jutge queda demostrada l’existència d’un “vincle afectiu”, i manifesta en la seua argumentació que “l’afectivitat que pugui tenir una persona sobre la seua mascota no exclou que aquesta pugui rebre aquesta mateixa afectivitat d’altres persones”. Es té en consideració l’afecció entre el gosset i els dos membres de l’exparella amb independència de qui en fos l’amo legal. El jutge raona: “La prova que consta a les interlocutòries revela una relació afectiva de la demandant amb el gos que és mereixedora de tutela jurídica efectiva.

La tinença de l’animal per la parella, quan era convivent, durant més d’un any, ha generat un vincle afectiu entre la demandant i l’animal que ha quedat plasmat en diversa prova.”En altres casos judicialitzats anteriorment també s’havia reconegut una tinença compartida de la mascota basant-se en la declaració de la copropietat sobre l’animal, que era considerat com un “objecte”. En canvi, a la recent sentència s’atorga prioritat al vincle afectiu, definint una coresponsabilitat en la cura, i no copropietat, dels dos membres de l’exparella.Ens trobem davant d’una sentència que s’avança a l’esperada reforma del Codi Civil que deixa de considerar les mascotes com a objectes i els reconeix com a éssers vius dotats de sensibilitat. Per arribar aquí ha estat molt important la tasca realitzada per entitats i associacions que han treballat i lluitat perquè es reconeguin drets als animals.Des del 1987 hi ha el Conveni Europeu d’animals de companyia, ratificat per Espanya el 2017, la qual cosa ha comportat la necessitat d’adaptació de la legislació interna i, per tant, la reforma, pendent d’aprovació, modificarà el Codi Civil, la Llei d’Enjudiciament Civil i la Llei Hipotecària, la qual cosa implicarà un important canvi de concepte.També altres legislacions que reconeixen que els animals són éssers vius sentents, així: Alemanya, Àustria, França, Portugal, etc.

Vist el panorama actual, i en el cas que us vegeu afectats per una situació similar, us aconsellem que acudiu a un advocat que pugui informar-vos i defensar els vostres drets.

Article publicat per Ana Huguet en el Diari El Segre. Premi aquí per accedir.